External link opens in new tab or window Klikni Recept za Bananin kruh iz ajdeExternal link opens in new tab or window       Recept za odličen ajdov kruh brez kvasa in z jogurtom


Glikemični indeks takega kruha je  manj kot 20!

Brez glutena!


Za okoli 700 g ajdovega kruha:

 • 280 g ajdove moke (GI45)
 • 500 g navadnega tekočega jogurta (GI15)
 • 1 jedilna žlica olivnega olja (GI0)
 • 1/2 čajne žličke sodebikarbone
 • 1/2 čajne žličke soli oz. po okusu

In še (po želji):

 • pest orehovih jedrc (cca. 50 g) (GI15)

Priprava 100% ajdovega kruha brez kvasa


Pečico vklopimo in nastavimo na 180 °C (ventilacija).
Pekač obložimo s papirjem za peko. Uporabite lahko katerikoli pekač, samo da je daljši in ožji. Višjega kot boste uporabili, višji bo kruh, ki pa med peko tudi samo od sebe lepo naraste.

Stehtamo ajdovo moko (280 g) in jo s cedilom presejemo v posodo, v kateri bomo pripravili testo za ajdov kruh. Dodamo še tekoč jogurt (500 g), pol žličke soli in pol žličke sodebikarbone ter žlico olivnega olja.


Vse sestavine za ajdov kruh brez kvasa s pomočjo električnega mešalca z nastavki za gnetenje dobro premešamo, da dobimo enotno zmes. Mešamo lahko tudi ročno. Po želji lahko sedaj dodamo tudi orehova jedrca, ki jih prav tako vmešamo (kar ročno) v testo.


Testo prelijemo v pekač, ki smo ga pred tem obložili s papirjem za peko in ga porazdelimo po njem. Ajdov kruh brez kvasa pečemo v že ogreti pečici na 180 °C (ventilacija) 40-45 minut. Čas peke je odvisen od moči vaše pečice, a je bliže 45 minutam. Če niste prepričani, ali je kruh pečen, lahko vanj zapičite zobotrebec in, ko le-tega izvlečete, mora biti suh. Če bi na njem ostala sled testa, čas peke za nekaj minut podaljšajte.


Pečen kruh vzamemo iz pečice in ga 1-3 minute pustimo v pekaču, nato pa ga s papirjem za peko vred dvignemo iz pekača, mu odstranimo papir za peko in ga zavijemo v čisto kuhinjsko krpo, ki pa naj ne bo oprana z mehčalcem in tako zavit 100% ajdov kruh brez kvasa pustimo, da se počasi ohlaja. Za enakomernejše ohlajanje zavit ajdov kruh postavimo na rešetko. (Vir: oblizniprste.si)


Več o ajdi in o receptih iz ajde najdete v knjigi Ko ima življenje žur 9 razlogov, zakaj je pametno bolj pogosto posegati po ajdi?

 

 

 

 1. Ajda pripomore k razstrupljanju telesa. Vsebuje vse snovi za izdelavo glutationa – to pa je najmočnejša snov v telesu, ki razstruplja na celični bazi.
 2. Ajda ima srednji glikemični indeks – samo 45. Če jo uživamo skupaj s kislim mlekom ali gobami, se glikemični indeks močno zmanjša: 45 + 15 = 60 : 2 živili = 30.
 3. Ajda vsebuje počasi prebavljiv škrob (retrograden škrob), kar pomeni, da po uživanju ajde občutimo dolgotrajno energijo.
 4. Ajda je bogata z antioksidanti in je zaradi svoje bogate hranilne vrednosti odlično živilo za ljudi z diabetesom ali s srčno-žilnimi težavami.
 5. Ajda na vsebuje glutena. Gluten lahko vpliva na kronično draženje črevesne sluznice, kar vodi v preobčutljivost na gluten, kot je celiakija. Gluten je pogosto vzrok tudi za ostala kronična vnetja v telesu, ki so povezana z avtoimunimi boleznimi.
 6. Ajda vpliva na izboljšanje krvi. Ajda je bogata z železom, vitaminom C in bakrom. Če uživamo ajdovo kašo poleg kislega mleka ali mesa, kjer je precej vitamina B12, nastane super hrana za obnovo krvi.
 7. Ajda vsebuje fitosterole, ki imajo vlogo pri zmanjševanju holesterola. Fitosteroli vplivajo tudi na zmanjšanje tihega vnetja v celici in zato se uživanje hrane, ki vsebuje fitosterole, priporoča ljudem, ki imajo v družini kronične nenalezljive bolezni. Poleg ajde so bogata s fitosteroli še naslednja živila: oves, rž, brokoli, brstični ohrovt, cvetača in avokado.
 8. Ajda vsebuje fitoestrogene, ki ugodno vplivajo na hormonska nihanja v času menopavze, podprejo pa tudi moške v času andropavze. Fitoestrogen vpliva na zmanjšanje pojava hormonsko pogojenih rakov na mehkih tkivih, kot so rak na dojki, rak na debelem črevesju, rak na prostati, rak na ustju maternice in rak na pljučih.
 9. Ajdo naj bi uporabljali ljudje, ki jim zastaja voda v telesu, ki so zabuhli in otekli. Ajda vsebuje rutin in druge flavonoide, ki vplivajo na odvajanje vode iz medceličja. Uživanje ajde se še posebej priporoča nosečnicam in vsem ljudem, ki imajo težave z oteklimi nogami.

 

External link opens in new tab or windowčaj za hujšanjeČaj iz ajde

 

Ajda se nabira v času cvetenja. Avtorica knjige Zelišča z gore Mirjam Grilc pravi, da se ajda dalj časa suši kot ostala zelišča, svežih cvetov pa se ne uporablja, ker vsebuje strupeno snov, ki se šele s sušenjem razgradi. Zeleni deli ajde vsebujejo fotopirin, ki v velikih količinah ob izpostavljenosti soncu povzročajo nezaželen vpliv na kožo in oči. O ajdovem čaju pišejo tudi avtorji knjige Ajda Buckwheat Blanka Vombergar, Ivan Kreft, Marija Horvat In Stanko Vorih:

 

Na Daljnem vzhodu (Japonska, Koreja, Kitajska) je znan in priljubljen čaj iz zrn ajde, tako iz navadne, kot iz tatarske. Zrna so predhodno kuhana in včasih še popražena. Podoben čaj iz ječmenovih zrn pijejo predvsem na Japonskem. Ti čaji so osvežujoči in jih lahko pijemo kadarkoli, tudi zvečer pred spanjem, vsebujejo sicer flavonoidne antioksidante, ne pa kofeina, za razliko od pravega čaja.

 

Ajdov čaj je priporočljiv za ljudi, ki imajo krhke žile, kdor ima slabo prekrvavitev ali kdor ima težave s hemoroidi. Prav zaradi visoke vsebnosti flavonoidov in silicija je ajdov čaj nepogrešljiv pri vseh ljudeh, ki imajo težave s sluznico želodca in črevesja.

 

Prijatelj ožilja, kot ga priporoča Mirjam Grilc:

Ajdo (cvet in list), rožmarin, oves, plavico in repinec poparimo ter pustimo stati 10 - 15 minut. Precedimo in pijemo grenkega 2 x na dan.

 

Na spletni strani wikipedija.org so navedene tri klinične raziskave o ajdovem čaju:

 Ko ima življenje žur

 • V študiji na bolnikih z motnjami krvnega obtoka je po 6-tedenskem jemanju pripravka zeli ajde prišlo do izboljšanja znakov glede na oceno bolnika (bolečina, krči, otekle noge) in glede na rezultate fizikalnih meritev (npr. elastičnost, zmanjšan obsega edema).
 • Klinična študija, v kateri so bolniki s kroničnim venskim popuščanjem 12 tednov pili čaj iz zeli ajde, je pokazala značilno izboljšanje stanja - zmanjša nastajanje edemov (zmanjšanje volumna stopal in spodnjega dela nog, kapilarne prepustnosti in premera obeh femoralnih ven) brez opaženih neželenih učinkov.
 • Tudi rezultati druge klinične študije z 12-tedenskim zdravljenjem bolnikov s kroničnim venskim popuščanjem s kombinacijo flavonoida trokserutina in zeli ajde v obliki tablet so bili dobri: zmanjšanje edema v spodnjem delu nog, izboljšanje kliničnih znakov in dobro prenašanje.

Več o glutenu, o ajdi, o receptih iz ajde najdete v knjigi Ko ima življenje žur