Sladice za hujšanjeRecept za odlično pecivo za hujšanje


ČOKOLADNE KROGLICE

Skupni glikemični indeks sladice: 14

Sestavine:

 • 3 žlice mleka (GI 30)
 • 125 g temne čokolade (GI 20)
 • 50 g surovega masla(GI 0)
 • 1 rumenjak (GI 0)
 • nastrgana temna čokolada in temen kakav v prahu (GI 20)

Čokolado in mleko med mešanjem počasi segrevamo, da se čokolada popolnoma raztopi. Zamešamo še surovo maslo, malo ohladimo ter vmešamo rumenjak. Pustimo počivati nekaj ur, nato iz mase oblikujemo kroglice in jih povaljamo v naribani čokoladi z nekaj kakava.

 

MANDLJEVE KROGLICE

Skupni glikemični indeks sladice: 10,8

Sestavine:

 • 150 g mletih mandljev (GI 15)
 • 150 g temne čokolade, ki jo naribamo (GI 20)
 • 100 g agavinega sirupa (GI 15)
 • 1 beljak (GI 0)
 • 3 žlice ruma (GI 0)*
 • lističi mandljev (GI 15)

Čokolado naribamo in ji dodamo beljak. Zmešamo v gladko maso, dodamo mandlje, agavin sirup in rum. Pustimo počivati nekaj ur. Iz mase oblikujemo kroglice, ki jih povaljamo v zdrobljenih mandljevih lističih.

Recepta sta iz knjige Ko imajo hormoni žur

Slaščice so dovoljene!

 

Sladica za hujšanje uravnavajo hormonsko ravnovesje. Če se zdravo prehranjujemo, se aktivira zdravo hujšanje. Res pa je, da nas preko televizije bombardirajo z reklamami, ki obljubljajo hitro hujšanje in uspešno hujšanje v hitrem času. Najbolj glasni sta reklami za jogurt in kosmiče. Ne morem mimo tega - moram vam povedati, da vas reklame zavajajo!

 

Poglejmo najprej jogurt , ki se reklamira kot jogurt za hujšanje. Na deklaraciji piše:

 

na 100 gramov

na porcijo

po domače

beljakovine 3 g

7,5 g

kuhano jajce 12,43 g

ogljikovi hidrati 12,8

32 g


od tega sladkorji 12

30 g

6 žlic sladkorja!

prehranske vlaknine 0,0

0,0

zelo slabo

maščobe 0,9

2,3 g

malo

 


         


 

Naj povzamem: Z jogurtom, ki se reklamira za hujšanje,  se boste prej zredili, kot pa shujšali!

 

Mogoče jo ta jogurt dobra izbira samo za pred treningom, ko vaše telo potrebuje večjo količino ogljikovih hidratov, pa še to je slaba izbira. Pred treningom pojejte banano in boste poleg tega dobili še vlaknine, vitamine in minerale.

 

Še kosmiči za hujšanje.

 

Bodimo pozorni na sladkor: na 100g proizvoda zaužijete 17,2 grama sladkorja, kar pomeni po domače 3 in pol žlice sladkorja. Tudi s tem izdelkom ne boste shujšali! Če boste imeli srečo, boste ostali na enaki teži, prav lahko pa se vam zgodi, da se boste zredili.

 

Maščoba, ki se je naložila na vaša stegna in trebuh je uskladiščena energija.

 

To pomeni, da ste kruha, testenin, kosmičev, sladkarij pojedli toliko, da jih je vaše telo shranilo. Če želite porabiti vašo zalogo energije (beri špeh), potem za nekaj časa uživajte ogljikove hidrate samo pri kosilu; pa še to samo 1/3 krožnika - ostalo naj bo kuhana zelenjava, meso in poleg še sveža zelenjava. V skupino OH spadajo kruh, testenine, riž, slaščice...vse, kar je narejeno iz moke, sladkorja, krompirja. V to skupino spada tudi sadje, zato ga nadomestite z zelenjavo. Preberite: Sadje in hujšanje

 

 hujšanje in slaščice

 

Kaj storiti?

 

Da neprestana borba s svojim želodcem ne pripelje nikamor, ste verjetno že sami ugotovili. Predlagam vam sledeče: Iz lastnih izkušenj vem, kako se počutite, saj sem tudi sama bila borbe s svojim želodcem. Zelo sem sladkosneda, rada imam riž, testenine...raje kot meso. Težave sem rešila s programom za hujšanje

 

 

Vesela novica za vas - slaščice lahko kljub hujšanju jeste v okviru kosila!

 

 1. Če imate radi slaščice po kosilu, se odpovejte krompirju. Slaščice spadajo med ogljikove hidrate, prav tako kot krompir ,kruh, riž in testenine. Torej - kaj imate raje: krompir ali čokolado?Slaščice uživajte v okviru kosila, vendar pozor: po pameti!
 2. Izbirajte čokolado z večjim deležem kakavovih delov - 70% in več.
 3. Po 17. uri se odpovejte enostavnim ogljikovim hidratom, kot so slaščice, kruh, riž, testenine... Ta hrana se spremeni v krvni sladkor, ta pa povzroča sproščanje inzulina, ki pa je kriv za naval lakote po 20. uri. Več lahko preberite tukaj...

 

Recept za zdravo torto sem našla v knjigi  Prehrana po Montignacu: TUDI ZA HITRO HUJŠANJE!!!

 • Za 6-8 oseb
 • Čas priprave 30 min, dodatno hlajenje čez noč.
 • Čas kuhanja 8 minut

 

Sestavine:

 • 310 g na koščke nalomljene temne čokolade (70% kakavovih delcev), dodatno 185 g za obliv
 • 10 velikih jajc, ki jih ubijemo in ločimo rumenjake od beljakov

 

Recept je objavljen External link opens in new tab or windowtukaj


External link opens in new tab or window


Ste danes zjutraj pojedli zajtrk? Če ga niste, potem vam pogosto okrog 11. ure zmanjka motivacije za delo, počutite se slabo, ne morete zbrano misliti in dobite neustavljivo željo pa čokoladi. Ina kaj naredite? - samo en košček čokolade, ali samo ena kavica...in počutje se bo izboljšalo. Ste že pomislili, da vas mogoče prav to drži v pasti odvečnih kilogramov?? Preberite - avtomati za kavo


Zajtrk je zelo pomemben za celotno dnevno energijo. Vendar se lahko že zjutraj ujamete v past. Če  že za zajterk pijete sladko kavo ali jeste bel kruh so srečne samo vaše maščobne celice, ki bodo potem cel dan zahtevale še več sladkega.PRIMERI   ZAJTRKOV   ZA   HUJŠANJE:


 • ržen kruh, sir z manj maščobe, vložene gobice / napitek za hujšanje
 • ržen kruh, jogurt, jajce, paradižnik
 • ržen kruh, kuhan pršut, olive
 • ržen kruh, jajce, vložene kumarice
 • ržen kruh, skuta, tune, paprika
 • melona, pršut, pest mandlejv
 • banana, 3 dl navadnega jogurta
 • ananas, pest lešnikov, skuta
 • skuta, avokado, pest orehov
 • pest mandljev, navadni jogurt, kos sira z manj maščobe, svež korenjček
 • kuhano jajce, pirin kruh, paradižnik / napitek za hujšanje


Nimate časa jesti? Ne jeste zajtrka? Pomagajte - nadomestite zajtrk z napitkom za hujšanje NeoLife!

Avtomati za kavo


Imate tudi vi nekje na dosegu roke avtomat za pripravo kave?V soboto sem govorila z gospo, ki nadomesti večerjo samo z enim kapučinom - tistim, ki se dobi v vrečkah. Samo to, pa nič drugega, kile pa nočejo dol, kljub temu, da nič ne je in pazi na hrano…

Tukaj je še drugi primer: pred meseci sem bila pri dveh mladih mamicah, ki sta v službi sodelavki, sicer pa sta tudi prijateljici. Družno hujšata, ena drugo spodbujata na naporni poti do idealne postave… V službi ne jesta nič, samo nekaj kav, mokačinov, kapučinov… si privoščita. Kljub temu, da skoraj nič ne jesta, kilogrami nočejo dol!

V čem je problem?


Kapučino je sladica!


Enako velja za mokačino in vse, kar priteče iz avtomata za pripravo pijač. “Instant” doba je na pohodu. Vse je postalo pol-pripravljeno. Samo pritisk na gumb in je že tu. Vse zadeve, ki so instant, so prepojene s sladkorji (na deklaraciji piše ogljikovi hidrati), ki pa povzročajo naval volčje lakote.External link opens in new tab or window

External link opens in new tab or window

Kaj se zgodi v našem telesu, ko popijemo nekaj iz avtomata?


Naenkrat pride v našo kri toliko sladkorja, ki ga je potrebno”pospraviti” iz obtoka. Telo sprosti inzulin, ki uravnava nivo sladkorja v krvi; ker pa ne delamo fizično, tega sladkorja ne porabimo, pač pa ga inzulin “stlači” v maščobne celice za poznejši čas, ko bomo potrebovali energijo. Na žalost pa inzulin tudi povzroča naval lakote. Ko je sladkor pospravljen v maščobne celice, dobimo spet informacijo - “Nekaj daj v usta - na primer nekaj sladkega.


Ali poznate ta občutek, ko se v ustih nabere slina? 


Želim vam sporočiti, da se ta občutek želje po sladkem da uspešno nadzorovati, samo vedeti je potrebno kako! To lahko preberete TUKAJ - glikemični indeks živil , ali v eni od knjig Spimo in hujšajmo ali  Prehrana po Montignacu. Tudi  program za uspešno hujšanje uravnava željo po sladkem.

External link opens in new tab or window 

Preberite še:


Kosilo za zdravo hujšanje

Večerja za zdravo hujšanje

Jedilniki za zdravo hujšanje