Koromač


Sorodne rastline: komarček, sladki janež, vrtni bedrenec

 

Ko se začnejo hormonski oblivi v pred-menopavznem obdobju, telo samo sporoča, da je potrebno nekaj narediti za hormonsko ravnovesje. V telesu se je nabralo preveč strupov. Odlična metla za vse toksine na celični bazi je koromač. Pripravite si solato iz koromača!


Od kod izvira koromač


Domovina koromača (Foeniculum vulgare) je Sredozemlje. Na območju vzhodne Azije ga uporabljajo tisočletja. V Egiptu se še danes uporablja kot nepogrešljiva začimba. Stari Grki so ga neizmerno cenili tako v svoji kulinariki kot tudi kot zdravilo za telo in duha. Ime za koromač v stari grščini je marathon – beseda je izpeljanka iz glagola hujšati. Koromač se je uporabljal kot priljubljeno sredstvo za zdravo hujšanje oziroma za zmanjševanje lakote. Ste vedeli, da se Marathon imenuje bojno polje, ki je oddaljeno 42 kilometrov od Aten, na katerem je leta 490 p.n.š. grška vojska premagala Perzijce? Novico o grški zmagi je z bojnega polja prinesel tekač, ki je takoj, ko je pritekel na cilj, izdahnil. Ime Marathon dobesedno pomeni polje polno koromača.


V davnini so koromačeva semena uporabljala za lajšanje lakote in za večanje moči. Vojaki so žvečili koromačevo seme na dolgih pohodih.   Antični športniki so koromač uporabljali kot poživilo pred napornimi tekmovanji, prav tako pa so ga uporabljali rimski gladiatorji pred tekmami, kjer je šlo za življenje ali smrt.Koromač je poživilo, pomirjevalo in protistrupKer koramoč vpliva na moč in na vzdržljivost, so ga v preteklosti uporabljali kot afrodiziak, saj naj bi povečeval spolno slo tako pri ženskah kot tudi moških. Koramač vsebuje spojine, ki posnemajo naravni estrogen. Estrogen je hormon, ki se proizvaja pri ženskah v jajčnikih ter pri moških v modih, vendar v precej nižjem odmerku.


Koromač vsebuje naravni estrogen

Estrogen ima ključno vlogo pri uravnavanju ženskega menstrualnega cikla. Estrogen spodbuja  plodnost. Ženskam v menopavzi se vrednost estrogena zniža, kar pa vpliva tudi na nenadno rejenje v trebuh, vročinske valove, suho nožnico in na neredno mesečno perilo. 


Če se pojavljajo težave kot so bolečine v sklepih, nenadni oblivi vročine, ki jim sledi občutek mrzlice; živčnost, občutek tesnobe, nihanje razpoloženja, suha nožnica, zaprtje, težave s kožo, mozolji po bradi… začnite uporabljati koromač!

 

Poleg hrane  je pametno, da ženska, ki ima težave z menopavzo spremeni nekaj svojih dnevnih navad:

 1. Zmanjša naj uživanje kave.
 2. Uvede naj redno gibanje na zraku.
 3. Dovolj naj spi – v posteljo ob 10. uri!
 4. V svojo prehrano naj vključi koromač in druga živila, ki vsebujejo fitoestrogene: peteršilj, laneno in sezamovo seme, čičeriko, lečo, fižol, grah, česen, por, bučna semena, sveže in kislo zelje, brokoli, paradižnik, črno deteljo, oves, korenje, olive, žajbelj ter sadje kot so jabolka, češnje, borovnice, granatna jabolka in maline.
 5. Vsak dan naj popije skodelico čaja iz žajblja in skodelico čaja iz ognjiča, ker prispevata k odvajanju strupov iz telesa.
 6.  Zjutraj naj dan začne s sokom iz peteršilja ali koromača ali zelene. Gosto snov naj potem uporabi za jutranji smuti.Koromač pripomore k celostnemu zdravju


Stari Grki so to neverjetno zelenjavo uporabljali tudi v druge namene. Iz lističev, stebel in semen so pripravljali očesno vodico, ki naj bi pripomogla k izboljšanju vida. Poleg tega so znani zdravniki tistega časa (Dioskurid, Plinij, Hipokrat)  koromač uporabljali kot sredstvo proti kačjim pikom in drugim strupom. Zanimivo je, da tudi tradicionalna kitajska medicina opisuje koromač kot odlično sredstvo proti strupom, prav tako pa starodavna veda o zeliščih, ki izvira iz Indije - ajurveda, opisuje zdravilno moč koromača prav pri borbi s strupi kot so piki kač in škorpijonov. Zanimivo je, da so ga v srednjem veku uporabljali za izganjanje čarovniških urokov.


Opatinja Hildegard ga je priporočala kot najboljše zdravilo za vse prebavne težave. Koromač je bil eden izmed njenih najbolj priljubljenih "zdravil". Zaradi tako velike uporabnosti in priljubljenosti ga je Karel Veliki leta 812 razglasil za rastlino, ki mora krasiti sleherni vladarski vrt in vse vrtove samostanov! (povzeto po Bodieko.si)
Uporaba


Koromač lahko dodate v  smuti. Videli boste kako se vam bo povečal občutek sitosti. Tudi žvečenje koromačevih semen blaži občutek lakote. Poleg tega pa je koromač veliko več kot samo dodatek za hujšanje.


 Zakaj se priporoča uživanje koromača?

 • bogat je z vitaminom C in betakaroteni, ki preprečujejo oksidacijo v našem telesu,
 • bogat je z vitaminom E in z vitamini skupine B – tudi s folno kislino,
 • vsebuje železo, kalij, kalcij, silicij ter ostale minerale,
 • ima izredno nizko hranilno vrednost, glikemični indeks je samo 5,
 • je odličen topilec maščobne obloge in preprečuje željo po hrani,
 • pozitivno vpliva na črevesje – ga pomirja, deluje proti vetrovom ter ugodno vpliva na odvajanje blata.


Zaradi svojih lastnosti je prijatelj srca, ledvic, črevesja in jeter


Koromač ugodno vpliva na prebavila ter na vse notranje organe. Že sama oblika nas spominja na srce, listi pa spominjajo na fino omelo, ki dejansko pometejo nesnago po našem telesu. Koromač pomaga preprečiti nastanek plinov v črevesju, blaži pa tudi trebušne krče. Pomaga tudi pri zaprtju. Ker vsebuje ogromno vlaknin, deluje na razmnoževanje probiotičnih bakterij, kar preprečuje zastajanje blata v črevesju.


Koromač pripomore pri čiščenju jeter. Ima visoko moč odvajanja, vsebuje rožmarinsko kislino, ki stimulira jetrne encime. Zaradi visoke vrednosti kalija, vpliva na srce in ožilje. Prav zaradi tega je priporočljivo, da ljudje, ki imajo povišan krvni tlak začnejo uporabljati koromač. Enako velja za ljudi, ki jim zastaja voda v telesu.


Koromač zaradi neverjetne vsebnosti vitaminov in mineralov pripeva k ohranjanju moči kosti in zob. Priporočljiv je tudi za ljudi, ki so nagnjeni k osteoporozi. Prav tako pa je koromač priporočljiv za ljudi, ki imajo nizek imunski sistem, ker selen spodbuja proizvodnjo T-celic. Mogoče niste vedeli, da so T-celice glavne »celice požiralke« za rakaste celice.

Poleg vsega naštetega, koromač vsebuje tudi holin. Holin je nujen za dobro koncentracijo, za dober spomin, za mirno spanje, pomaga pa tudi pri prenosu živčnih impulzov.

Neverjetna moč koromača je tudi v tem, da zmanjšuje vnetja na celični bazi, torej je priporočljiv za vse, ki imajo kakršnokoli avtoimuno obolenje.


Solata iz koromača, ki pripomore k razstrupljanju, k zdravemu hujšanju in občutku sitosti ter k hormonskemu ravnovesju
Sestavine za 2 osebi:

 • 1 koromač
 • 1 grenivka
 • 1 kitajsko zelje ali druga zelenjava
 • 1 korenček
 • 1 avokado
 • 1 žlica chia semen
 • 1 žlica zmletih lanenih semen
 • olje, sol in poper


Priprava
1. Zmešajte žlico olja, sok tretjine grenivke, sol in poper, da nastane enotna zmes – polivka.
2. Preostanek grenivke, kitajsko zelje, korenček, avokado in koromač narežite na tanke rezine.
3. Zmešajte sadje in zelenjavo, potresite s chia in zmletimi lanenimi semeni in začinite s polivko.

 

Taka solata se odlično poda k pečenemu lososu. Kombinacija, ki zadovolji in navduši vaše brbončice ter nahrani vaše celice!Morda vas zanima:


 Borovnice - pomoč pri sladkorni bolezni             Kako shujšati v trebuh                   Moč hvalženosti - osebna rast


Borovnice za razstrupljanje in za zdravo hujšanje     Kako shujšati v trebuh    Hvaležnost in osebna rast