Kot otrok se spomnim, da sem na Sveti večer, na Silvestrovo in na večer pred Svetimi tremi kralji, pogosto z očetom, ki je nosil kadilo, škropila s smrekovo vejico, ki sem jo namakala v blagoslovljeno vodo. Če imate dovolj tega, da vse gre narobe, se mogoče spomnite teh starih običajev. Dokazano je, da molitev dviga vibracijo, dokazano je, da kadilo razkužuje prostor – vpliva na eter – to je energijski zapis v zraku. Kar pomislite, ko pridete nekam, kjer je veliko negativne energije, jo takoj začutite – rečemo, da prostor smrdi od negative. 

Kadila vplivajo na eterično in astralno polje - na nevidni zapis naših in drugih misli in čustev, ki nas obdajajo. Eterično polje si lahko okužimo sami z negativnim razmišljanjem, z nezadovoljstvom, z dvomom v sebe, z občutkom, da smo sami in ločeni od vseh; lahko pa nam ga zapacajo drugi z negativnim razmišljanjem o nas. Npr. če nekdo o kom razmišlja, da mu ne bo uspelo, je to tako, kot bi mu nad glavo pripel temen oblak negativne energije.

 

Preden prižgemo kadilo, vedno določimo namen. Ko kadilo prižgemo, izrecimo prošnjo ali zmolimo molitev. Kadila, poleg tega, da čistijo energijo nas in prostora, ponesejo misli hvaležnosti in sočutja v eterično polje, kjer se povežejo z našimi duhovnimi vodniki. Kadil nikdar ne uporabljamo za škodovanje drugemu. Če smo se znašli v neprijetni situaciji, nam bo s pomočjo kadil dana hitrejša rešitev. Kadilo lahko pospremimo z besedami: »Naj se situacija razreši v najvišje dobro vseh vpletenih.«

 

Ko uporabljamo kadila, lahko njihovo moč podkrepimo z močjo vizualizacije.

Prižgite kadilo, da se vonj razširi po prostoru. Zaprite oči. Predstavljajte si, da imate v rokah čudežno gobo, ki čisti vse energije, ki so se prilepile na stene. Predstavljajte si, kako z gobo umivate stene od vrha do tal. Predstavljajte si, kako ožmete umazano energijo v morju. Ko ste očistili vse 4 stene in strop, se za trenutek ustavite in dovolite, da z notranjimi očmi zaznate, ali je še kje kaj umazane energije. Ko vse počistite, si predstavljajte, da sperete tudi s svojih rok vso umazanijo – tako kot to storite, ko zaključite s pomivanjem.

Predstavljajte si, kako boste vi in vaši dragi od zdaj naprej uživali v tem prostoru, kjer bo kar kipela energija harmonije in sreče.


 

Obstaja več vrst kadil, vsa pa imajo enak učinek – čistijo nevidno energijsko polje okoli nas in nas povezujejo z duhovnim svetom.


  • Kadila, ki jih dobimo v cerkvah vsebujejo smolo mire ali pa indijske rastline boswellia sacra indijske bosvelije. Zanimivo je, da se iz slednje pridobivata homeopatski sredstvi Olibanum in H15-ayurvedica, ki se uporabljata pri zdravljenju vnetnih procesov, zmanjšanju edemov in kot dopolnilo pri zdravljenju možganskega raka.

 

  • Sveti les »palo santo« je les drevesa Bursera graveolens. Ta drevesa rastejo vzdolž obal Južne Amerike. Zrastejo do 15 metrov visoko in običajno živijo 80 do 90 let. Ko drevo ali del drevesa odmre, leži v naravnem okolju še 4 do 10 let, da se tako zaključi njegova preobrazba v sveti les. Palo santo že tisočletja uporabljajo šamani in zdravilci v Južni Ameriki.

  • Les cedre se je od nekdaj uporabljal kot »sveti les«. V Svetem pismu piše, da je kralj Salomon dal zgraditi tempelj iz lesa cedre. Les cedre deluje zdravilno in očiščevalno: v Starem Egiptu so pokopavali faraone v sarkofage, izdelane iz cedrovega lesa; amulete iz cedrovine so uporabljali Asirski kralji, ker naj bi tako vplivali na zavest kraljev drugih držav, asirske ženske pa so verjele, če nosijo amulete iz cedrovega lesa, s tem vplivajo na zavest ljubljenih moških.

O moči zveneče cedre je z veliko ljubeznijo zapisano v knjigah Vladimirja Megreja Zveneče cedre Rusije. Kdor ima pri sebi košček zveneče cedre, postane bolj zdrav, srečnejši in sposobnejši:

Bog je ustvaril cedro kot zbirateljico energij vesolja. Človek, ki ga preveva ljubezen, je izvor sevanja. Potem ko se to sevanje v delčku sekunde odbije od planetov, ki krožijo nad človekom, znova doseže Zemljo in daje življenje vsemu živemu. Sonce je eden od planetov, ki odbija še zdaleč ne popoln spekter tega sevanja. V vesolje gre od človeka le svetlo sevanje. Tudi iz vesolja se na Zemljo vrača le blagodejno sevanje. Od človeka, ki živi pod vplivom negativnih čustev, izhaja temno sevanje. To se ne more dvigati navzgor in se pogrezne v globino Zemlje. Ko se odbije od njenih neder, se na površino vrne v obliki vulkanskih izbruhov, potresov, vojn. Največji dosežek odbitega temnega sevanja je vpliv žarkov na človeka, saj v njem krepijo lastna negativna čustva.

Cedra živi petsto petdeset let. Z milijoni iglic noč in dan lovi in v sebi zbira svetlo energijo, njen celoten spekter. V času življenja nad njo potujejo vsa nebesna telesa in odbijajo svetlo energijo. Že v njenem majhnem delčku je več blagodejne energije za človeka kot v vseh umetno izdelanih energetskih napravah na Zemlji skupaj. Cedra preko vesolja od človeka sprejema energijo, jo shranjuje in oddaja. Odda jo, ko je primanjkuje v vesolju oziroma v človeku, v vsem živem in rastočem na Zemlji.

Zelo redko najdemo cedre, ki energijo zbirajo, a je potem ne oddajajo. Po petsto letih življenja začnejo zveneti. Tako s tihim zvenenjem govorijo in dajejo znak, naj jih ljudje vzamejo, naj jih požagajo in zbrano energijo uporabijo na Zemlji. Tako cedra s svojim zvenenjem prosi… Tri leta prosi… Čez tri leta zbrane energije ne more več oddati preko vesolja in če ne pride v stik z živimi ljudmi, v tem času izgubi tudi sposobnost, da bi jo oddala neposredno človeku. Takrat začne zažigati energijo v sebi in ta zanjo mučen proces zažiganja oziroma umiranja traja sedemindvajset let.

V knjigah o ljudskem zdravilstvu je veliko zapisanega o zdravilností cedre. Piše, da ima vse, od iglic do skorje, izredno učinkovite zdravilne lastnosti. Les sibirske cedre je lep in ga uporabljajo rezbarski mojstri, iz njega pa izdelujejo tudi pohištvo in resonančne plošče za glasbila.

Cedrove iglice imajo visoko fitoncidno[1] vrednost in sposobnost dezinfekcije zraka, les pa oddaja značilen, zelo prijeten balzamičen vonj. Že majhen košček cedrovega lesa v stanovanju odganja molje.


  • Sandalovina je les drevesa »Santalum Album«, ki raste na jugu Indije. Ima sproščujoč in hkrati nežno poživljajoč učinek. Utiša naše misli in ustvarja atmosfero, v kateri lažje najdemo notranji mir in meditativno stanje. Sandalovina pomirja ognjevito energijo in jo preobrazi v subtilno vedrino. V Indiji velja prepričanje, da se zli duhovi bojijo sandalovine in nikoli ne vstopijo v prostor, kjer je prisoten njen vonj. Sandalovina v nas prebuja občutek ugodja.[2]

 

  • Indijske dišeče palčke so narejene po tradicionalnih recepturah iz bambusovih palčk, na katere so ovita zelišča in kadila, ki jim omogočajo počasno in enakomerno gorenje. Starodavna indijska modrost pravi, da nam vsako naše dejanje pusti sled v neskončni razsežnosti duše. Kadilo nam prečisti čustva, dvigne zavest in nas poveže z duhovnim svetom.

 

»Pri gorenju dišečih palčk se vonjava ter stremljenje dišave vzpenjata navzgor in ustvarjata vzdušje čistosti in posvečenosti, kar iz nebes pritegne določena višja bitja in duše. Višja bitja lahko prikličemo z zavestjo iskrenega čaščenja. V Indiji so uporabljali kadila že pred tisoči leti za priklic določenih starodavnih božanskih energij. S pomočjo kadil lahko te sile mirno ostanejo na zemeljskem nivoju. Kadila prečistijo prostor. So kot hrana; kot nekakšen sadež za te božanske energije. Ko pogledamo na goreče kadilo, v trenutku začutimo lepoto čistosti. Vonjava kadila prečisti naše notranje bitje in nam ponese našo stremečo zavest na višje ravni zavedanja.«

O jutro, ki vdihuješ dišavo kadila,

ljubim tvoj lepi nasmeh.

O večer, ki razširjaš mir,

občudujem tvoj zasluženi počitek.

Šri Činmoj [3]

 

  • Posušene vejice brinja: naši predniki so od nekdaj uporabljali posušene brinove vejice, če je v hiši ležal bolnik. Z dimom tlečih vejic so prekadili hišo in s tem preprečevali, da bi se tudi sami nalezli bolezni – bolezen so »izgnali« iz hiše. Ko so bili v sobi skupaj z bolnikom, so žvečili brinove jagode, ker so si tako zaščitili ustno sluznico pred vdorom škodljivih klic.

Brinovice

Kdo ne pozna brinovic ali smolja? Brinove vejice rabimo kot kadilo v sobah, kjer leži bolnik; ta dim čisti zrak in umori v njem, kar je nalezljivega. Tako rabimo brinove bobike kot čistilo za znotraj pri različnih boleznih. Kdor mora bolniku streči ali bolnike obiskovati, naj vedno žveči brinovice in ne bo se zlahka nalezel kake bolezni. Obenem dajejo te bodike ustom prijeten okus in pomagajo želodcu prebavljati.[4]


[1] Sposobnost rastlin, da tvorijo različne kemične spojine, ki zavirajo razvoj ali celo ubijajo viruse, bakterije, glive ali enoceličarje in povišujejo imunost. (op.avt.)

[2] vir: www.om-ezoterika.com

[3] vir: www.madal-bal.com

[4] vir: Domači zdravnik po naukih in izkušnjah župnika Kneippa – knjiga z letnico 1887

 

Besedilo je iz knjige Ko imajo duše žur