Proces samoobnove in pomlajevanja – proces avtofagije

 

Celice nosijo v sebi zapis samoobnovitve. Ta proces deluje ves čas, najbolj aktivno pa ponoči med spanjem. Ves čas se rojevajo nove celice, ki nadomeščajo stare. Kar pomislite, kako hitro se zaceli rana na koži. Koža se obnovi v treh tednih, v nekaj letih se zamenjajo vse celice – to pomeni, da smo v nekaj letih popolnoma obnovljeni, seveda, če damo telesu to možnost.

 

Ključne za naše dobro počutje so celične elektrarne – mitohondriji. V njih se proizvaja energija. Ko mitohondriji odslužijo, se razgradijo, nadomestijo pa jih novi, zdravi in vitalni. Ta proces se imenuje avtofagija.

 

Če je ta proces moten, stari mitohondriji ne dobijo ukaza, da je čas, da jih nadomestijo novi in zdravi. Stari mitohondriji delujejo kot star motor. Predstavljajte si, da vozite avto, ki nima nobenega pospeška, iz izpušne cevi se mu kadi oblak dima, ko je čas, da speljete, avto cuka, in ko se ustavite, se mu motor ugasne – motor »crkne« – obupani poskušate avto ponovno zagnati in če imate srečo, motor začne delovati … do naslednjega postanka, kjer se pesem ponovi. In če se vi počutite tako kot star avto, če imate vi vsako jutro težavo s tem, da komaj »zalaufate«, pomeni, da vaši mitohondriji – celične elektrarne nimajo sposobnosti samoobnove.

 Celično pomlajevanje je odvisno od dolžine telomerov.


Telomera je izraz za »elastiko«, s katero je kromosom vpet na vijačnico DNK. Dolžina in prožnost telomerov se z leti krajšata in tanjšata, dokler ne pride do tega, da se določen zapis DNK ne more več normalno deliti – posledica sta staranje in bolezen.


Vendar tudi tukaj obstaja rešitev. Leta 2009 so Nobelovo nagrado za fiziologijo in medicino prejeli trije znanstveniki, ki so odkrili encim, s katerim so telomeri (elastike) vpeti na konice kromosomov – odkrili so encim telomeraza. Encim telomeraza je odgovoren za popravilo, pomlajevanje in podaljšanje telomerov – ta encim je odgovoren za prožnost elastike, s katero je kromosom vpet na DNK.


Članek z naslovom Telomeraza zavira proces staranja je bil objavljen v prestižnem časopisu Nature, leta 2010. V članku je opisano, kako so skupino miši obravnavali na način, da so med razvojem odrasle brez telomeraze. Posledica tega je bila, da so bile brez encima, ki bi lahko popravljal njihove telomere, kromosomi so se hitro skrajšali, miši pa so se starale hitreje kot običajno. Miši so razvile enake simptome, kot jih povezujemo s človekovim staranjem – pojav osteoporoze, sladkorne bolezni tipa II, odmiranja možganov in celo pojav demence.

V knjigi Med znanostjo in duhovnostjo piše:


Razlog za to, da se je študija, opravljena na miših, uvrstila na naslovnice, pa je naslednji: Ko so miši dosegle odraslost, so jih obravnavali na poseben način, tako da so bili njihovi encimi telomeraza ponovno aktivirani. (To se doseže z uporabo specifične kemikalije, imenovane 4-OHT.) Potem ko so bile odrasle miši en mesec obravnavane na ta način, so jih ovrednotili. V prispevku so bili opisani zaključki njihove ocene.

Glavni raziskovalec je rezultate opisal kot »skoraj učinek Ponce de Leona«, pri čemer se je navezoval na španskega raziskovalca in njegovo legendarno željo po vodnjaku nesmrtnosti. S starostjo povezane težave odraslih miši niso bile samo ustavljene, temveč so se dejansko izboljšale! »Izsušeni testisi so se povrnili v normalno stanje in živali so postale znova plodne,« je bilo zapisano v članku. »Drugi organi, kot so vranica, jetra in črevesje, so se obnovili iz degenerativnega stanja. Enomesečni vpliv telomeraza je ustavil tudi učinek staranja v možganih.«


Na encim telomeraza se da vplivati z zdravo prehrano, ki vključuje dobre beljakovine, dobre maščobe omega 3 ter vitamine in minerale. Beljakovine, ki se razgradijo na manjše delce, na aminokisline, so gradniki novih celic, tudi encimov. V študiji objavljeni v »Journal of Nutrition« so izpostavili ključne vitamine in minerale za popravilo in izgradnjo telomerov:
Na prožnost telomerov in na moč encima telomeraza pa vplivajo še karotenoidi, ki so predstopnja vitamina A, vitamin D3 in mineral železo. Raziskave so pokazale in dokazale, da prehrana, ki vključuje veliko temnolistnate zelenjave (brokoli, cvetača, zelje, koleraba, redkev – zelenjava iz skupine križnic), vpliva na popravilo že načetih telomerov in na bolj zdravo DNK (povzeto po knjigi Gregga Bradna: Med znanostjo in duhovnostjo).

Če želimo dolgotrajno zdravje, je čas, da nehamo gledati samo na to, kako bomo zadovoljili svoje brbončice, temveč na to, da bomo z zdravo hrano nahranili celice, da se bodo lahko nemoteno obnavljale.


 Besedilo je iz knjige Ko imajo duše žur