Zelena -  External link opens in new tab or windowodlomek iz knjige Ko imajo čakre žur

Zelena je najboljša metla za naš želodec, jetra, tanko in debelo črevo, za ledvica in nadledvični žlezi. Čisti limfo, medcelično tekočino in celo celično DNK. Zelena pomaga ublažiti posledice stresa in prežene možgansko meglo.


Zelena je zelenjava, ki je bila cenjena že v časi starega Egipta, v času antične Grčije, cenili pa so jo tudi stari Rimljani. Za Grke je bila sveta rastlina – uporabljali so jo kot afrodiziak, uporabljali pa so jo tudi kot zdravilo za alkoholnega mačka.


Zeleno že tisočletja uporabljajo v kitajski tradicionalni medicini za zniževanje visokega krvnega tlaka, za lajšanje bolečin v sklepih, proti izčrpanosti in za lajšanje kroničnih glavobolov kot je migrena.Pater Ašič priporoča pitje soka iz zelene pri krčih v prsih (op. občutek tesnobe) in pri napadih strahu.

Zaradi bogate sestave, je zelena odlično naravno sredstvo za zmanjševanje vseh (kroničnih) vnetij. Zelena pomaga izločati sluz iz telesa. Redno uživanje se priporoča ljudem, ki imajo astmo, kronično vnetje želodca in/ali črevesja in težave s kožo (luskavica, akne). Zelena v telesu deluje bazično in pomaga pri razstrupljanju celega organizma. Še posebej je dobrodošla za ljudi, ki imajo težave z limfo, zastajanjem vode v telesu ali težave s protinom.


Zelena zmanjša napihnjenost v črevesju, pospešuje čiščenje krvi, poveča pretok urina, pomaga pa tudi pri vnetju mehurja.


zelena


Zelena je zelišče, ki je v veliko pomoč ženskam:

 • Sok iz zelene pomaga pri bolečih in/ali nerednih menstruacijah.
 • Za ženske, ki se jim pojavijo zatrdline v dojkah, naj polagajo svež, sesekljan koren zelene na prsi kot obkladek.
 • Zelena zmanjšuje laktacijo. To je dobrodošel podatek za doječe mamice, ki zaključujejo z dojenjem, res pa je, da sok iz zelene ni primeren za mamice, ki dojijo.


Zelena vsebuje:

kalij, ki je potreben za odvajanje vode iz telesa. Komur primanjkuje kalija, mu telo zateka, ima visok krvni tlak, občuti kronično utrujenost, ima krče v mišicah, lahko občuti vrtoglavico in ima občutek, kot, da ga mišica ne ubogajo.

 • Vitamin K, ki je potreben za strjevanje krvi – če ga primanjkuje, se lahko pojavijo hude poškodbe v možganih.
 • Vitamine skupine B, ki so potrebni tako za psihično stabilnost, kot za občutek energije. Vitamini skupine B so ključni vitamini, ki sodelujejo pri celični presnovi. Komur manjka vitaminov skupine B, se počuti kronično utrujeno, ima slabšo koncentracijo, poveča pa se tudi nagnjenost k psihičnim obolenjem.
 • Vitamin C pa je »kapitan« celične presnove. Vpliva na več kot 50000 presnovnih procesov. Deluje tako na razstrupljanje, kot na psihično počutje. Vitamin C je vitamin mladosti, ker vpliva na proizvodnjo kolagena.
 • Vitamin E je tudi vitamin mladosti. Ta vpliva na prekrvavitev in dovaja kisik v celice. Povečuje prekrvavitev pljuč, možganov, uravnava pa tudi delovanje hormonov in preprečuje prekomerno potenje v obdobju menopavze.
 • Zaradi velike vsebnosti vlaknin, je zelena odlična hrana za dobre bakterije v črevesju – zelena je odličen prebiotik. Vlaknine nas nasitijo za dalj časa, zato je zelena odlično sredstvo za hujšanje.
 • Natrij vpliva na vezavo vseh vitaminov in mineralov. Natrij je ključ pri razstrupljanju na celičnem nivoju.
 • Kalcij veže nase kisline in jih spreminja v soli. Te soli telo izloči preko urina.
 • Magnezij vpliva na vezavo kalcija, pripomore pa tudi k krčenju mišic. Vsi, ki imajo krče, jih telo opozarja na primanjkljaj magnezija. Magnezij je mineral mirnih živcev. Kdor se zvečer težko umiri in ga muči nespečnost, naj sok zelene popije pred spanjem.
 • Vitamin A vpliva na zdravje sluznice dihal, želodca in črevesja. Vitamin A krepi naravni imunski sistem, preprečuje oksidacijo in posledično prehitro staranje, vpliva pa tudi na celice v očeh – vitamin A je vitamin za dobre vid. Pomaga tudi pri boleznih oči, ki se povezane s staranjem.Sok iz zelene je najbolj učinkovit, če se pije nerazredčen zjutraj na tešče. Ne mešamo z ničemer – ne v jutranjem smutiju, ne z beljakovinskim dopolnilom, ne s sokom limon ali pomaranč, ne z drugim sadjem ali zelenjavo. Gosto snov, ki je ostala pri sočenju zelene, lahko kasneje dodamo v jutranji smuti. Tako dobimo ogromno vlaknin, ki jih naše telo potrebuje za čiščenje jeter, žolča in prebavnega trakta.


Jaz gosto snov uporabljam skupaj z NeoLifeshakom in chia semeni - nastane okusen zajtrk :-)