Naravni antidepresivUstvarjalna energija življenja je strast. Če pogledamo naravo, ko se prebudi po zimskem spanju – vse brsti, vse cveti, vse prekipeva od energije življenja! Prav strast pa je tisto stanje, ki aktivira epifizo. Epifiza je center za hormone dobrega počutja: serotonin je hormon sreče, dopamin lahko imenujemo hormon dobre volje in endorfini so hormoni zadovoljstva.
Obstaja več različnih radosti. Obstaja mirna, spokojna radost, ki nas polni z občutkom notranjega miru in zadovoljstva; obstaja pa tudi neukrotljiva radost, polna evforije in navdušenja.

Ti dve različni radosti ustvarjata dva različna hormona. Evforija in vznesena radost proizvajata hormon dopamin; tiho zadovoljstvo pa proizvaja hormon serotonin. Serotonin je hormon notranjega zadovoljstva, miru in občutka notranje sreče.


Da pojasnimo – hormon serotonin v osnovi ni hormon, temveč nevrotransmiter v možganih – to je snov, ki prenaša signale med možgani in med živčnimi celicami. V hormon se spremeni šele, ko pride v krvni obtok.


Kje se nahaja serotonin?*


Serotonin se nahaja v mnogih notranjih organih (želodec, mišice, krvno-žilni sistem…) večji del tega hormona pa se nahaja prav v možganih, kjer vpliva na delovanje celic in prenaša informacije iz enega v drug del možganov.

​Serotonin regulira delovanje celic, ki so odgovorne za razpoloženje človeka, deluje na sposobnost pomnjenja, na socialno obnašanje, na spolne želje, na delovno sposobnost, na koncentracijo…


Če je v možganih primanjkljaj serotonina,  človek občuti slabo razpoloženje, poveča se mu nemir, počuti se utrujenega, zmanjša se mu želja po spolnosti, poveča se depresija – celo najhujše oblike, ko človeka pošljejo v psihiatrično bolnico. Da pride do psihične stabilnosti, je potrebno popraviti notranjo kemijo.

Primanjkljaj serotonina je odgovoren za stanja, ko si človek ne more izbiti negativne dogodke iz glave ali pa se ne more znebiti zastrašujočih misli.


Ko človek uspe dvigniti nivo serotonina, bo izginila depresija, prenehal bo premlevati negativne dogodke in namesto o problemih, bo lahko razmišljal pozitivno – hitro se mu bo vrnilo dobro razpoloženje, občutil bo strast do življenja, občutil bo več življenjske energije in povečalo se mu bo zanimanje za spolnost. Na podlagi tega lahko rečemo, da je serotonin – antidepresiv, ki vpliva na to, da depresija izgine, človek pa se počuti srečen in zadovoljen.7 načinov kako povečati nivo serotonina?


Več sonca: Najbolj enostaven in najbolj dostopen način je, da smo čim več na svetlobi, izpostavljeni sončnim žarkom. Sončni žarki spodbujajo tvorjenje vitamina D, ki nosi sporočila v »podpalubje«. Celice prejmejo sporočilo, da je zunaj toplo in prijetno – in tako se potem počutijo tudi naše celice. Pozimi, ko je manj sonca, lahko občutek svetlobe pričaramo z nekaj več prižganimi lučmi in pa z dodajanjem vitamina D.


Kako sedimo: Usločena hrbtenica in sklonjena drža vplivata na občutek uklonjenosti in teže, kar pa vpliva na zmanjšano izločanje serotonina. Že samo to, da sedimo vzravnano, povečuje nivo serotonina, to pa posledično vpliva na občutek samozavesti, občutek moči in dobrega razpoloženja.

Hrana, ki spodbuja nivo serotonina: Zanimivo je, da serotonin kot tak, ne obstaja kot hrana, obstaja pa hrana, iz katere telo proizvaja serotonin – to je aminokislina triptofan. Rekorder, kjer se nahaja triptofan, je trdi sir, nekaj manj triptofana vsebuje mehki sir, sledijo pusto meso, jajca, leča, gobe, fižol, proso in ajda.


Če imate nizek nivo serotonina, so neobhodni vitamini skupine B. Nahajajo se v ajdi, ovsu, fižolu, gobah in vseh mlečnih izdelkih. Poleg tega pa je za proizvodnjo serotonina potreben še magnezij, ki ga največ dobite v oreščkih kot so mandlji in orehi, veliko pa ga je tudi v suhih marelicah in figah.


Za proizvodnjo serotonina pa so nujne še maščobe - omega 3 maščobna kislina je ključ do proizvodnje hormona zadovoljstva. 2/3 možganov je sestavljeno iz maščob. Omega 3 maščobna kislina je glavna sestavina za obnovo mielinske ovojnice. Maščobno kislino DHK, ki deluje prav na možgane in proti tihim vnetjem, lahko zaužijemo preko mastnih morskih rib, morskih rakcev in drugih morskih sadežev ter morskih alg. Če kupujete prehransko dopolnilo, se prepričajte, da ima potrdilo o čistosti.


Več gibanja: Da se poveča nivo serotonina, pomaga fizična aktivnost. Že 20 minutna  dnevna fizična aktivnost poveča proizvodnjo serotonina – pa naj bo to sprehod, lahkoten tek, ples ali plavanje. 

Več gozda: »Shinrin Yoku«, kakor na japonskem imenujejo zadrževanje v gozdu in objemanje dreves, zniža krvni tlak, dvigne imunski sistem, zniža vrednost stresnega hormona, zniža depresijo, zniža nivo krvnega sladkorja, poveča koncentracijo in zmožnost pomnjenja, zmanjša se ti. ruminacija, ki je izraz za neprestano premlevanje negativnih misli, kar pa vodi v zmanjšanje depresije. Profesor Li je dokazal, da tridnevna gozdna kopel poveča aktivnost celic ubijalk za 52 % in ta blagodejni učinek deluje še 30 dni po gozdni kopeli. Kdor si privošči tridnevno gozdno kopel vsak mesec, vzdržuje trajno visoko zmogljivost celic ubijalk. (vir: Ko imajo duše žur)

Več spanja: Če pa je fizična aktivnost podkrepljena še z dobrim spancem, se vam bo avtomatično  povečalo izločanje serotonina; prav nasprotno pa povzročata zmanjšanje serotonina in pojav depresije nespečnost in premalo gibanja. Svež zrak pomaga do dobrega spanca – prav zadostno spanje pa vodi v proizvajanje serotonina.  »Ko se torej naslednjič počutite nenavadno utrujeni, razdraženi, žejni, lačni, mentalno leni, pozabljivi ali celo razburjeni, agresivni ali pohotni, se ozrite, kakšnega spalnega ritma ste se držali zadnje čase, pa vam utegne postati vse jasno.« pravi David Perlmutter v knjigi Požgani možgani.


Druženje s pozitivnimi ljudmi: Pri proizvajanju serotonina vam bo vsekakor pomagalo tudi druženje z ljudmi, ki vas podpirajo, če delate delo, ki vas izpolnjuje, ali pa, da imate vsaj hobije, ki vam večajo zadovoljstvo;  poleg tega pa poslušajte glasbo, ki vam povečuje dobro razpoloženje in sebi nudite več takih trenutkov, ki vas napolnjujejo z zadovoljstvom – vse to pomaga pri proizvajanju serotonina.


Sklenjen krog! Vzročno - posledična povezava med količino serotonina v telesu in razpoloženjem je »dvosmerna«. Če se nivo serotonina poveča, se ustvari dobro razpoloženje in če se pojavi dobro razpoloženje, se poveča nivo serotonina.


Serotonin je najboljše orožje proti depresiji!

*Članek je povzet po spletni strani bebamur.com in po knjigi Ko ima življenje žur.