Knjiga o ženski

Vzpostavite stik z žensko močjo


 

  • mehka vezava
  • na zalogi
  • dostava v nekaj dneh


 Cena:  21,70 €

 

 
 

 

            


KNJIGA O ŽENSKI


Vzpostavite stik z žensko močjo

Osho - indijski mistik in duhovni učitelj Chanda
Mohan Jain


 

 

Knjiga o ženski je zbirka vpogledov v edinstvene vidike ženske in njene moči.

Osho razpravlja o različnih temah, kot so gibanje za osvoboditev žensk, spolnost, zakon, ljubezen, materinstvo, družina in kontracepcija, ustvarjalnost in meditacija.

Ne govori kot moški ali ženska, temveč kot čista zavest, tako mu moramo prisluhniti tudi sami, če ga želimo razumeti.

Osho nagovarja žensko, ki je v vsakem od nas, in jo spodbuja k popolni osvoboditvi.

Kot pravi sam:


" Če ženski ni omogočeno, da bi v resnici bila ženska, tudi moškemu ni omogočeno, da bi v resnici bil moški. Svoboda ženske je pogoj za svobodo moškega."

"Žensko je treba ljubiti, ne pa jo razumeti. To je prva stvar, ki jo je treba vedeti."

"Ljubezen je vse, kar ste, ljubezen je vaša božanskost."


"Ko govorim o ljubezni, imam v mislih ljubezen kot stanje. Je nenaslovljana: ne ljubite tega ali onega človeka, preprosto ljubite. Ste ljubezen. Ne rečete, da nekoga ljubite, ampak raje povejte, da ste ljubezen. Kdor koli je sposoben uživati v vaši ljubezni, lahko to stori. Kdor je sposoben piti iz iz vašega neskončnega izvira biti, ste mu na voljo - in to brezpogojno."


"Ljubezen ni odvisna od človeka ali stvari, ki jo ljubite, ampak gre za  izžarevanje vaše subjektivnosti- izžarevanje vaše duše. In močnejše ko je  izžarevanje, močnejša je vaša duša. Bolj ko so razprostrta krila vaše  ljubezni, večje je nebo vaše biti. Življenje ni nič drugega kot priložnost, da se ljubezen razcveti."

Ljubezen je redka rožica in se samo tu in tam zgodi. Milijoni in milijarde ljudi živi v napačnem mišljenju, da ljubijo. Oni verjamejo, da ljubijo, ampak to je samo verovanje in ne dejanskost, ne resničnost. Ljubezen se redko razcveti, dogaja se tu in tam. Redko se zgodi, ker se zgodi le takrat, ko ni strahu. Prej se nikoli ne zgodi. To pomeni, da se ljubezen lahko zgodi samo globoko religiozni osebi. Seks je možnost za vsakega, ljubezen ne.

 

Ko se ne bojite, tedaj nimate česar skrivati, tedaj ste lahko odprti, tedaj lahko premaknete svoje meje - in tedaj lahko povabite drugega, da prodre v vas, do samega centra. In zapomnite si, če dopustite nekomu, da prodre globoko v vas, bo tudi drugi dopustil vam, da prodrete globoko vanj, ker ko dopustite, da drugi pride do vas, ustvarjate zaupanje. Ko se ne bojite, tudi v drugemu preneha bivati strah.

 

V vaši ljubezni je vedno prisoten strah. Mož se boji žene, žena moža. Ljubimci se vedno bojijo. Tedaj to ni ljubezen. To je samo nek dogovor - dve prestrašeni osebi, ki sta odvisna ena od druge, ki se borita, izkoriščata, manipulirata druga z drugo, nadzorujeta, vladata, posedujeta - ampak to ni ljubezen.

 

Če dopustite ljubezni, da se zgodi, ni potrebe po molitvi, ni potrebe po meditaciji, ni potrebe po nobeni cerkvi ali hramu. Lahko povsem pozabite na Boga, samo če lahko ljubite. Ker se vam bo skozi ljubezen zgodilo vse. To je tisto, kar je mislil Jezus, ko je rekel: »Bog je ljubezen.« A ljubezen ni lahka; odvreči morate strah. A tako čudno je to - toliko se bojite, a nimate česa izgubiti.

 

Kabir (sufijski modrec) je nekoč dejal: »Opazujem ljudi. Tako zelo se bojijo, a ne morem razumeti zakaj - saj nimajo česa izgubiti. Oni so kot goli človek, ki se nikoli ne gre okopat k reki, ker se boji - kje bo posušil obleko.« To je situacija, v kateri ste - goli, brez obleke, ampak vedno v strahu zaradi obleke. Kaj lahko izgubite? Nič. To telo bo umrlo. Preden bo umrlo, ga dajte ljubezni. Kar koli imate, vam bo odvzeto. Preden bo odvzeto, zakaj tega ne podelite. To je edini način, po katerem lahko imate. Če lahko delite in poklanjate, ste vi gospodar. Vse vam bo odvzeto. Ne obstaja nič, kar lahko za vedno obdržite. Smrt bo uničila vse. To je, če me dobro razumete, borba med smrtjo in ljubeznijo. Če lahko dajete, ne bo smrti. Preden vam bo kaj odvzeto, boste to že dali, napravili od tega darilo. Tedaj smrt ne more obstajati. Za tistega, ki ljubi, ni smrti. Za tistega, ki ne ljubi, je vsak trenutek smrt, ker se v vsakem trenutku nekaj odtrga od njega. Telo izginja, propada, zgublja se vsak trenutek. Zatem bo prišla smrt in vse bo uničeno.


Čemu strah? Zakaj se tako bojite? Čeprav se vse ve o vas, čeprav ste kot odprta knjiga, čemu strah? Kako vam lahko to škoduje? Samo napačna stališča, samo okoliščine, ki vam jih je družba vsilila, da se morate skrivati, da se morate paziti, da morate biti vedno v borbenem stanju, da je vsak vaš sovražnik, da so vsi proti vam.

 

Nihče ni proti vam! Čeprav tudi čutite, da je kdo proti vam, tudi on ni proti vam, ker je vsak obremenjen s sabo in ne z vami. Ni ničesar, kar bi se lahko bali. To morate razumeti, preden se zgodijo medčloveški odnosi: ni ničesar, česar bi se morali bati.

 

Meditirajte o tem. In potem dovolite drugemu, da pride v vas. In nikjer ne ustvarjajte preprek. Postanite prehod, vedno odprt, brez vrat, brez ključavnic, brez zaprtih vrat v vas. Tedaj se lahko zgodi ljubezen.

 
Ko se dve središči srečata, je to ljubezen. A ljubezen je alkimistični dogodek - kot takrat, ko se srečata vodik in kisik in ustvari se novo - voda. Lahko imate vodik in lahko imate kisik, toda, če ste žejni, od tega ne bo nobene koristi. Lahko imate kisika kolikor hočete in vodika kolikor hočete, toda žeje ne boste pogasili. Ko se središči srečata, se ustvari novo. Mmm... to novo je ljubezen. A ona je kot voda - žeja mnogih, mnogih življenj je zadovoljena. Nenadoma postanete zadovoljni.

 

To je vidni znak ljubezni - postanete zadovoljni, kot da ste vse dosegli. Dosegli ste cilj - ni več cilja, usoda je izpolnjena. Seme je postalo cvet, popolnoma se je razcvetelo. Presenečeni boste, ko vam odkrijem, da vas ljubezen naredi brezželjne, ker želja izhaja iz nezadovoljstva. Želite zato, ker nimate. Želite zato, ker mislite, da če boste imeli nekaj, vam bo to dalo zadovoljstvo. Želja izhaja iz nezadovoljstva. Ko obstaja ljubezen in se dve središči srečata in raztopita in se potopita v novo alkimistično kvaliteto, je zadovoljstvo tu. To je kot da je celotno stvarstvo zaustavljeno - brez gibanja. Tedaj je sedanji trenutek edini trenutek. In tedaj lahko rečete: »Ah, ta kolač je res dober.« Celo smrt ne pomeni nič človeku, ki ljubi.

 

Zato vam pravim: ljubezen vas bo naredila brezželjne. Bodite brez strahu, odvrzite skrbi, bodite odprti. Dopustite nekemu središču, da se sreča s središčem v vas - tedaj se boste ponovno rodili, nova kvaliteta bitja bo ustvarjena. Ta kvaliteta bitja govori: Bog obstaja. Bog ni argument, temveč izpolnitev, občutek izpolnitve. Ugotovili ste že morda, da se, kadar ste nezadovoljni, želite odreči Boga. Kadar ste nezadovoljni, vaše celotno bitje kriči: NI BOGA!

 

Ateizem ni nastal iz logike, temveč iz nezadovoljstva. Lahko racionalizirate - to je druga stvar. Lahko da ne poveste, da ste nezadovoljni in da ste zato ateist. Lahko rečete: ni Boga in imam dokaze za to. Ampak to ni resnica.

Če ste zadovoljni, vam celotno bitje govori: Bog je! Nenadoma ga občutite. Celotna manifestacija postane božanska. Če niste v ljubezni, boste zares, prvič, v občutku, da je obstoj božanski in da je vse blagoslov. Ampak mnogo tega je treba narediti, preden se to zgodi. Mnogo stvari je treba narediti, preden postane to možno, da se zgodi.

 

Morate uničiti vse, kar ustvarja prepreke v vas samih. Ne dovolite, da je ljubezen samo beseda, da je nekaj praznega. Ne dovolite, da je samo preokupacija uma. Ne dopustite, da je samo telesno zadovoljstvo. Napravite notranje iskanje in pokličite druge, da vam pomagajo kot prijatelji.

 

Če ste kar koli slišali o Tantri, veste, da Tantra pravi: če lahko najdete partnerja, prijatelja, moškega ali žensko, ki je pripravljen, da se premakne skupaj z vami do najvišjih vrhuncev medčloveških odnosov, bo vaš odnos postal meditativen. Tedaj boste skozi odnos dosegli najvišje počivališče. Tedaj drugi postane samo vrata.

 

Naj pojasnim to: če imate nekoga radi, malo po malo izginja periferija te osebe, izginja oblika telesa te osebe. Vse bolj in bolj ste v stiku z brezobličnim, z notranjim. Oblika postopno postaja meglena in izginja. Če greste globlje, tedaj se tudi ta brezoblična individualnost začenja topiti in izginjati. Tedaj se odpira tisto, kar stoji za njo. Tedaj je posamična oseba samo prehod, vrata. In skozi svojega partnerja boste našli božansko.


Ker ne moremo ljubiti, so nam potrebni mnogi verski obredi. Oni so samo zamenjava, zelo uboga zamenjava. Mhm... ni potrebno hoditi v hrame ali cerkve. Celotno stvarstvo je njen hram. Ona se lahko igra pod drevesom in to drevo postane Krišna ali Kristus. Ona lahko poje pred ptico in ta ptica postane Kristus. Ona ustvarja svojega Kristusa povsod okrog sebe. Njena ljubezen je takšna, da kamor koli pogleda, vrata se odpirajo. In Kristus se odpira, prikaže se ljubljeni.

 

Ampak prvi žarek bo vedno prišel skozi eno osebo. Težko je biti v stiku z univerzalnim, ker je tako veliko, tako ogromno, tako neskončno, brez začetka in brez konca. Odkod začeti? Odkod začeti proti temu? Ena oseba je prehod. Zaljubite se. In ne borite se. Omogočite drugemu globoko dopuščanje, samo poziv in dopustite drugemu, da dopre do vas brez vseh pogojev. In nenadoma izginejo drugi in Bog je tu.

 

Če vaš ljubljeni ali ljubljena ne moreta postati božansko, tedaj nič na tem svetu ne more postati božansko. Tedaj so vsi vaši religiozni govori nesmiselni.

 

To se lahko zgodi tudi z otrokom, tudi z živaljo, s psom, vašo mačko. Če ste lahko v globokem odnosu s psom, se lahko zgodi - pes postane božanski. Zato to ni samo vprašanje ženske in moškega. To je eden od najglobljih izvorov božanskega, ki doseže naravno, a lahko pride s katere koli strani. Osnovno je to - treba je dopustiti drugemu, da prodre do vašega najglobljega jedra, do samega bistva vašega bitja.

 

Če nadaljujemo lagati sebi, mislimo, da se ljubimo. Če mislite, da ljubite, tedaj ni možnosti, da se zgodi ljubezen, kajti če bi ljubezen bila to, bi bilo vse zaprto.


Napravite nov napor. Poskusite najti pravi obraz drugih, kar je skrito. Ne jemljite drugih zdravo za gotovo. Vsak človek je takšna skrivnost, da, če začnete prodirati v njega, to postane neskončno. Ampak drugi nam postanejo dolgočasni - zato ker smo samo s periferijo in vedno samo s periferijo.


 

 
Če ste živi, imate priložnost - vse do naslednjega diha.
Življenje ni nič drugega kot priložnost, da se ljubezen razcveti.


Ime:
Priimek:
E-pošta:
GSM:
Ulica:
Kraj:
Poštna št:


Knjiga o ženski Knjiga o ženski

cena 21,70  €